Beszámoló a Téli Edzőtáborról - 2022.02.25-27.

2022-ben is megtartottuk az immár hagyományosnak mondható Téli Edzőtáborunkat február 25-27-e között a gárdonyi VVSI Sport Hotelben. A COVID-járvány ellenére – vagy éppen azért – nagyon szép számmal jelentek meg a Kelemen Ryu instruktorai és jitsukái az eseményen, összesen körülbelül százan voltunk.

A létszám olyan nagyra sikeredett, hogy kicsit még aggódtunk is, hogy mindenki elfér-e a tatamin. Persze megoldottuk, a sok jó jitsuka kis helyen is tud esni ősi japán szamurájbölcsességet jelen kor körülményeire megfelelően alkalmazva.:)

A hivatalos program péntek délután kezdődött, szokásosan a tatami lerakásával a tornateremben, majd négy órától elkezdtük az edzést. Soke Kelemen István kérésére elvileg könnyebb edzéssel kezdtünk – volna. A bemelegítést Shihan Kovács Attila tartotta – legyen elég erről a részről annyi, hogy a számos könnyed bemelegítő gyakorlat után nem mindegyikünk mosolya volt teljesen lazának mondható. Persze, nem is wellness-hétvégére jöttünk….:)

Az edzés érdemi részének első felét Soke Kelemen István tartotta, a fókusz kezdeményezés átvételén és megtartásán volt – éles szituációkban is. Az “apropót” ezen egyszerűnek tűnő, de akárcsak edzéskörülmények között is nem mindig könnyen kivitelezhető elvnek a gyakorlására különböző átkarolásokból szabadulás technikák adták. Az edzés második felét Shihan Füvesi Sándor tartotta. A lábfelszedéses ledöntés technika ürügyén tovább mélyítettük az edzés első felében tanultakat, kiegészítve pár hatékony lezárás-kombinációval.

Szombaton egy emlékezetes dan-vizsgával indult, sensei Kluka Borbála vizsgázott 3. dan fokozatra. A vizsga számos formagyakorlat (pusztakezes, rövid és hosszú-bot és tradicionális sai (vívóvilla) kata, száznál is több ju-jitsu technika bemutatása, melyek már nem pusztán syllabus-gyakorlatok, hanem erre az alapra épülő, másod- és harmadszándékú támadások elhárítására, több ember elleni védekezésre is alkalmas, legmagasabb szintű technikák. A vizsgát pusztakezes és földharc küzdelem követte, a Szövetség dankollégiumának tagjai ellen.

Ahogyan soke Kelemen István az értékelésében kiemelte, sensei Kluka Borbála fizikai felkészültsége kiemelkedő volt, még a küzdelem végére is volt energiája, a bemutatott technikák pedig mind sebességben, mind kivitelezésben a legmagasabb színvonalat képviselték. A Dankollégium ezért nem pusztán sikeresnek ítélte a vizsgát, hanem egyből 4. dan fokozatra léptette elő a vizsgázót. Kluka sensei 28 éve foglalkozik ju jitsuval, a majdnem 3 évtizedes kapcsolat nagyon szép állomása és egyik csúcspontja volt ez a vizsga.
Soke Kelemen István továbbá hangsúlyozta, hogy ezen rendkívül magas színvonalú vizsga nem jöhetett volna létre sensei Kluka Borbála kiváló ukéja, Gerencsér Anna nélkül, akit a vizsgán nyújtott teljesítménye alapján 1. kyu fokozatra léptetett elő. A vizsga mindkét résztvevőjének szívből gratulálunk!

A délelőtt mindezek után edzéssel folytatódott soke Kelemen István vezetésével, ahol különböző könyök-, csuklós és karfeszítések “ürügyén” folytattuk az előző edzésen megkezdett gondolatok elmélyítését. Nevezetesen: mindig maradjunk aktívak, mozgassuk – ha lehet – az ellenfelet, ne ragadjunk bele egy technikába, hanem próbáljunk improvizálni és reagálni a változó helyzetre. A fizikailag és technikailag sem túl nehéz gyakorlatok kombinálása meglepően nagy koncentrációt igényel – fejben sikerült is alaposan elfáradnunk. A délelőttöt közös fotózás zárta.

A délutáni edzésen “klasszikus” syllabus edzésen vettünk részt Shihan Kovács Attila vezetésével, főként hátsó fojtás-hárítások voltak terítéken a fehér és kék övanyagból. A hangsúly ezúttal is a pontos és életszerű végrehajtáson volt, ideértve azt is, hogy maguk a támadások is minél hitelesebbek legyenek. Ez az edzés jelentette a hivatalos táborprogram végét, ami után felszedtük a tatamikakat. A nem hivatalos program vacsorával és közös iszogatással-beszélgetéssel zárult a hotel lobbijában. Vasárnap reggelre már csak a búcsúzkodás maradt – találkozunk ugyanitt július utolsó hetében a nyári nemzetközi edzőtáborban!

Shihan Seres Károlynak ezúton is még egyszer szeretnénk megköszönni a tábor megszervezését!:)

 

A fotókat köszönjük Gaál Kis Zoltánnak, Füvesi Sándornak és Jakab Gábornak!

 Bori1

Bori2

 2TX9925 jj

 2TX0031 jj

 2TX0036 jj

 2TX0056 jj

 2TX0107 jj

 3PR3147 JJ

2022.02.25 27. MJJSZ Gárdony 143 k

 

Keresés